Day 10: We walked the Dinosaur


Maandag 17 September

Om 3u50 maakt Tom mij wakker! Shit, we hebben ons overslapen! Snel, spring ik uit bed en recht mijn kledij in. Om 4u05 wandelen we in de lobby en staat de verse koffie reeds klaar. Goed, koffie kunnen we nu wel gebruiken. Een jonge werknemer vraagt of we ook al uitchecken. Neen, dit is pas morgen… Nu gaan we sterrenkijken in Dinosaur NM. We rijden hiervoor naar Split Mountain tot aan de kampeerplaats. Onderweg zien we een gaffelbok de baan oversteken. Gelukkig nog ver genoeg van onze auto. Op de parking zien we tamelijk wat sterren, maar niet het verwachte wow – effect. Ik zie wel drie vallende sterren, dus maak al snel een wens.

Om 5u20 houden we het voor bekeken. Misschien zien we meer sterren als we in onze afgelegen cabin overnachten binnen enkele dagen. We rijden nu naar het 2de gedeelte van Dinosaur NM. Dit gedeelte ligt voor de helft in Utah en de andere helft in Colorado. De zon begint steeds meer op te komen en zien een vleermuis voor de auto vliegen. We zien ook nog een tiental gaffelbokken. Ze zijn heel schuw en lopen meteen weg. Slechts eentje blijft nieuwsgierig kijken naar ons.


Een beetje verder op deze lange autoroute, zien we alsnog een vijftal muildierherten. Zeer schuw, lopen ze hard weg. Aan een overlook stoppen we voor ons ontbijt met de zonsopgang. In de verte staan meerdere wapitiherten te brullen. Ja, we begonnen de herten al te missen!Na ons ontbijt rijden we het tot het einde van deze lange weg tot aan de Harper Corner’s Trail. Het is net 8u als we met de wandeling starten. We staan helemaal alleen op de parking en hebben nog geen enkele auto gezien. Zalig, al een paar uren hebben we het park voor ons alleen. Om 8u45 bereiken we het einde van de wandeling en klimmen doorheen het hek. Op een relatief smal stuk genieten we van deze prachtige natuur en de rust.

In de verte zien we auto’s op de parking toekomen, maar toch hebben we het hier helemaal voor ons alleen.


Om 9u25 keren we terug en passeren er ons nog 5 andere wandelaars. We zien ook nog een klein leuk hagedisje!


Terug op de parking zijn we beiden goed aan het zweten. De wandeling zo vroeg mogelijk beginnen is zeker aangeraden. Je wandelt lange stukken in de felle zon, veel water drinken is de boodschap. Van al het water moeten we ook naar het toilet. Helaas zijn de toiletten hier enorm vies en stinken als de pest. We zijn al veel gewoon, met al het kamperen en dergelijke. Dus een toilet zonder doorspoeling deert ons niet, maar als er vliegen uit het toilet komen is dit een no – go. We rijden verder bij een uitzichtpunt en plassen dan maar in de bosjes! Hebben we een paar uur geleden ook al gedaan…

Hierna rijden we naar de Echo Park Dirt Road. Deze weg is een volledige kiezelweg, maar het begin van de weg vraagt extra aandacht. Op het begin van de weg liggen er grote stenen en gaan we in bochten naar beneden. De GoPro staat op de wagen en wiebelt er op los. Hopelijk geeft dit nog wat deftige beelden, want de omgeving is werkelijk prachtig.Uiteindelijk komt de weg vlakker en kunnen we al wat meer snelheid maken.


We rijden eerst volledig tot het einde van de weg tot aan de Steamboat Rock. Hier parkeren we de auto en lunchen aan de Yampa en Green River. We zijn hier helemaal alleen en genieten van al het mooie en de rust. Het is hier echt een paradijs.We willen beiden niet weg, zelfs de kampeerplek doet ons heimwee krijgen naar het kamperen. Helaas moeten we nog heel de weg terug en nog naar het eerste deel van het park voor de fossielen. Tussendoor stoppen we nog een aantal keer met een fantastische achtergrond van deze weg.We houden nog halt bij de Whispering Cave en bij de Petroglyphs.
De Petroglyphs (rotstekeningen) zien we een stuk hoger aan de rotswanden. Door de rivieren is de grond verder uitgesleten en zijn deze nu een stuk hoger gelegen.

Tom ziet zelfs een hidden Mickey! (met fantasie zie je hem wel).De laatste stop op deze weg is de Chew Ranch. Deze ranch is hier sinds 1910 gebouwd. Pas in 1966 is de grond verkocht aan Dinosaur NM. Het geeft weer een indruk, met hoe weinig de mensen vroeger leefden…
We kunnen het niet laten en stoppen nog een aantal keer voor foto’s en filmmateriaal. Hoewel een foto of filmopname de werkelijke schoonheid niet kan evenaren met hetgeen we hier gezien hebben.


De dag is nog niet gedaan en we rijden nu volledig door naar de andere kant van het park. Om 14u45 arriveren we bij het Quarry – gedeelte, waar we dinosaurusfossielen gaan bekijken. We bekijken eerst de film over het park en dan koop ik een postkaartje. Alweer geen bronzen munt voor mijn collectie, dus zal ze via Ebay moeten bestellen.


We rijden naar het Quarry Exhibit Hall. In de zomer rijden ze hier met de shuttle, omdat het anders te druk wordt op de baan. Nu mogen we zelf met de auto er naartoe rijden. De ranger raadt aan om eerst naar boven te wandelen bij het binnentreden van het fossielengebouw.


Op deze plaats heeft Earl Douglass in 1909 meerdere dinosaurus fossielen gevonden. De overblijfselen dateren van de Jurassic periode 150 miljoen jaar geleden. Tijdens een droogte, stierven vele dinosaurussen naast de rand van de rivier. Wanneer de regen terugkwam, namen overstromingen de samengespoelde botten van meer dan 500 dino’s samen. 10 soorten dinosaurussen werden hier teruggevonden.


De Morrison Sandstone had de dinosaurusbotten ingegraven. De botten werden hierdoor gevuld met mineralen (een beetje organisch materiaal overleefde) en werden versteend. Erosie heeft uiteindelijk de fossielen blootgesteld. Dinosaur NM omvat één van onze aarde rijkste en bekendste dinosaurusfossielen.We zien nog de Allosaurus skull met resterende tanden om zijn prooi te doden.
En de resterende fossielen van miljoenen jaren oud, die we hier mogen aanraken! Ze voelen glad en koud aan!


Hierna rijden we nog tot het einde van de Cub Creek Road. Alweer met prachtige rotsformaties, petroglyphs (rotstekeningen) en Josie Morris Cabin.

Josie Morris woonde hier als 40-jarige gescheiden vrouw helemaal alleen met haar boerderij. Ze woonde hier omstreeks 1913 en dit tot 1965. Meer dan vijftig jaar lang heeft ze hier alleen gewoond met regelmatig bezoek van familie (haar oudere kinderen) en vrienden. Ze is uiteindelijk 90 jaar geworden!

Daarna houden we het voor bekeken en stoppen nog aan het bord van Dinosaur NM!


Jammer dat we weg moeten, want het heeft een grote indruk achtergelaten. Totaal niet verwacht, hoe prachtig het hier wel is. Zeker een aanrader!! Om de perfecte dag af te sluiten gaan we eten bij Crack'd Pot Family Steakhouse. We drinken bier en cocktails (goedkoop, maar bijna geen alcohol) en eten een voorgerecht, slaatje en hoofdgerecht.Tom kiest voor de 10 oz sirloin met patat en ik voor zalm met rijst. Superheerlijk en vriendelijke bediening.Hierna rijden we terug naar het hotel, het is inmiddels bijna 18u30. We verzamelen alle vuile was en wassen onze kledij. Het is maar de enige keer dat we de was doen deze reis. Door het warme weer gaan onze t-shirts er ook goed door. Ondertussen frissen we ons volledig op en post ik nog dag 7 online op de website. Rond 21u komt de uil op onze schouder zitten en vallen we in slaap. Tot morgen!

Hiking: 8 km
Weer: 13 – 33 °C, zonnig
Wildlife: vleermuis, hagedis, gaffelbokken, muildierherten, wapitiherten, eekhoorns

Reacties

  1. Dino's!! Jammer genoeg geen levende :p maar toch, erg prachtig en leerrijk! En dat in de mooie natuur! zag er echt de moeite waard uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten