Day 19: Mount Rushmore and Custer State Park


Woensdag 26 september

Vannacht wou ik opstaan om de sterren te gaan bekijken vanuit de cabin, helaas gingen de ogen na het alarm direct toe. Hierdoor kwam ik terug pas wakker om 7u45. Het ziet er een mooie dag uit met een blauwe hemel. We eten nog in de cabin ons ontbijt op, terwijl we de hertjes zien passeren langs de cabin.

Om 9u vertrekken we naar Mount Rushmore. We rijden langs een gravel road en zien wilde kalkoenen en een kalfje rondspringen tussen de bomen. Na een half uur rijden, arriveren we eerst bij het bord van Mount Rushmore.

Na een kleine 5 minuutjes verder rijden, arriveren we bij de ingang van Mount Rushmore. We betalen $10 en dit is een jaar geldig. Op de parking "nummer 3" parkeren we de auto. De auto staat hier superdicht en al snel, wandelen we door Avenue of flags.


Met een fantastische blauwe hemel zien we Mount Rushmore bovenaan op de berg.Van links naar rechts zien we eerst George Washington. Hij was de eerste president van de USA.


De tweede in de rij is Thomas Jefferson. Hij was de derde president van de USA en was de schrijver van de onafhankelijkheidsverklaring.


Als derde president in de rij, zien we Theodore Roosevelt. Toch wel mijn favoriete president, zijnde door al zijn werk voor de oprichting van de Nationale Parken en Monumenten. Hij was de 26ste president van de USA.


Als vierde president in de rij, zien we Abraham Lincoln. Hij was de 11de president van de USA en zorgde ervoor dat slavernij stopte. Tijdens zijn bezoek aan Gettysburg, gaf hij de meest bekende en inspirerende speech in heel de Amerikaanse geschiedenis.  We wandelen een klein stukje van de Presidential trail. Een groot deel van deze wandeling is afgesloten.  
Hierna keren we terug en bezoeken even het Visitor Center. Je kan hier alles lezen en een film zien over de constructie van Mount Rushmore.  

Om 11u vertrekken we naar Custer State Park. Eerst rijden we nog de Iron Mountain Road. Op deze weg zien we Mount Rushmore doorheen enkele tunnels verschijnen. Niet gemakkelijk om te fotograferen met de felle zon.
Hierna rijden we af bij Playhouse road naar de Needles highway toe. Vanuit hier rijden we Custer State Park binnen en betalen $20 inkomgeld. De Needles highway is een 23 km lange scenische route. Volgens de beschrijving op het internet, zou het hier werkelijk prachtig zijn. Echter vinden wij dit na al zoveel gezien te hebben op deze reis, een teleurstelling. Deze rotsformaties noemen ze de Needles.Het is reeds 12u en stoppen bij een winkeltje aan Sylvan Lake. We kopen hier koffie (megaslecht) en nemen nog een foto van het meer.


Normaal gingen we hier ook een wandeling doen, maar hebben er beiden geen zin in. We beslissen om door te rijden en eten onze lunch op een rustige picknickplek op. Hierna rijden we door naar de Wildlife Loop Road.

Op deze weg zien we bizons, prairiehonden en ezels. Heel in de verte zag ik nog een coyote tussen het hoge gras rondlopen.

De bizons en ezels kunnen het hier goed met elkaar vinden! Ze zijn zo schattig.


Het is rond 14u30 en zijn zeer moe. We hebben zelfs geen fut om nog een wandeling te doen en beslissen om in de cabin te gaan uitrusten. We verliezen onderweg weer wat tijd door de zoveelste wegenwerken. Niet normaal, hoeveel wegenwerken we de laatste dagen tegenkomen. Terug in de cabin, drinken we een koffie en typ ik buiten op het bankje enkele reisverslagen.

We strekken nog even de benen en wandelen naar het riviertje langs een wandelpad vanuit onze cabin. Heerlijk rustig is het hier. Thuis bestaan zo een plekjes bijna niet meer.Na de wandeling en nog wat uit te rusten keren we om 19u10 terug naar Mount Rushmore voor de avondceremonie. Net op tijd arriveren we om 19u55 aan Mount Rushmore. De ceremonie begint met een toespraak van de ranger. Daarna volgt een video over de vier presidenten en de maker van Mount Rushmore. Vervolgens verschijnen de vier presidenten!


Een groot aantal veteranen zijn aanwezig en krijgen een bedanking, aansluitend met het Amerikaanse volkslied.


Na de avondceremonie bekijken we nog even de souvenirshop en nemen nog enkele foto’s.Het is al 21u eens we vertrekken en halen nog een pizza om in de cabin op te eten. We zijn te moe om nog in de hot tub te gaan en bekijken een film in bed. Al snel vallen de ogen toe…

Morgen verlaten we onze heerlijke cabin en is er een lange rijdag met nog een National Park gepland.

Hiking: 6 km
weer: 8 – 14 °C, zonnig maar koud
wildlife: prairiehonden, bizons, ezels, herten, coyote, wilde kalkoenen

Reacties